Maria Sveland på Campus

Lyssnade på Maria Sveland på Campus i Umeå igår

Hon var en ny bekantskap för mig. Visst hade jag hört tals om boken ”Bitterfittan” men inte läst den. Intressant. Lånade den på biblioteket direkt efteråt. Hennes andra bok ” Springa” den kanske jag också kan läsa för att se hennes perspektiv i ämnet.

Det var länge sedan jag aktivt engagerade mig i debatten kring jämställdhet. Jag kan också ställa mig frågan vart tog ”kampen” vägen… Maria Sveland hävdade att inget förhållande i Sverige i dag är jämställt. Kategoriskt intressant reflektion. Jag tror att hon hänvisade till samhällsstrukturen som omöjliggörare.

Hur som helst kan jag nog rekommendera båda böckerna trots att jag inte läst dem. Precis i slutet avslöjade hon att hon hade tre nya böcker på gång. Den ena var visst i princip klar och handlar om skilsmässor. Hon har låtit ett antal kända kvinnor skriva var sin text om sina positiva erfarenheter av sina skilsmässor.

Sen sa Maria något som jag reagerade på. Hon sa att en kvinna som hon träffat i sin tvättstuga för en tid sedan hade sett ledsen ut och berättat att hon nyss separerat. Hon hade sagt att hon var glad över att hon skilde sig men att hon hade dåligt samvete för barnen. Maria sa med ett leende att hon tyckte att det var så tokigt att man såg en separation som ett misslyckande. Det är väl inte så konstigt, tänker jag då, när man lovar varandra evig trohet inför Gud t o m när man gifter sig, i alla fall i kyrkan.

Det ska bli intressant att läsa Marias bok om skilsmässor för jag har i dag en starkt förankrat syn på relationer och skilsmässor. En syn som jag har för att jag levt och lever det liv jag har. Jag ser det mesta ur ett barnperspektiv och har hört många negativa berättelser från barn med föräldrar i konflikt. Det har dessvärre inte blivit bättre efter separationerna. För många blev det ännu värre!

Om kvinnor kan ta sig ur destruktiva förhållanden är bra. Om kvinnor och män kan lösa själva eller tar hjälp och löser konflikter är bra.

En undran jag har är om flickor som växer upp idag med föräldrar som separerat, för att kvinnan tagit sig ur ett ojämställt förhållande, blir de mer jämställda? Kommer de att leva i nära relation till män? Kommer de att gifta sig med män? Kommer de i sin tur vilja ha barn? Blir saker och ting bättre?

0 Responses to “Maria Sveland på Campus”


Comments are currently closed.